Een verlangen naar bepaald voedsel, of gewoon een verlangen om te eten, kan worden uitgelokt door een verscheidenheid aan gevoelens en situaties.

copingmechanisme eten

Bewustwording van copingmechanismen

Sommige mensen gebruiken eten als copingmechanisme zonder dat ze het doorhebben. Ze denken dat ze te veel eten ‘gewoon omdat het lekker is’ en ontkennen of bagatelliseren dat ze emotioneel eten. Als je merkt dat je nogal wat eet op momenten dat je geen biologische honger hebt, dan is de kans groot dat je eten gebruikt als copingmechanisme.

Ontdekken van verborgen behoeften

Niet iedereen heeft diepgewortelde emotionele redenen om te eten; mogelijk eet je om met lastige dingen of vervelende verplichtingen om te gaan, of misschien om verveling tegen te gaan. De beste manier om te onderzoeken of je eten op deze manier gebruikt, is door jezelf de volgende vraag te stellen: Als mijn lichaam maar een bepaalde hoeveelheid voedsel nodig heeft om voldaan te zijn, maar ik blijf eten terwijl ik duidelijk verzadigd ben, welke andere behoefte probeer ik dan te vervullen met eten? Je zult misschien ontdekken dat eten je beschermt tegen een aantal gevoelens.

Wordt een Intuïtieve Eter

Het Intuïtief Eten tekstboek kan je helpen bij het ontdekken of je eten gebruikt als copingmechanisme, en helpt je om dit patroon te doorbreken. Wil je graag meer hulp? Kijk dan eens naar het Intuïtief Eten 1-op-1 coachingsprogramma.

Tip: We maakten ook een podcast over emotie eten!

Volg Intuïtief Eten op Instagram

Wat voor soort eter ben jij?

Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.

Lees meer over Intuïtief Eten