
Algemeen
Als je hier nieuw bent dan vraag je je misschien wel af: wat is Intuïtief Eten?
Intuïtief Eten is een evidence-based anti-dieet methode bestaande uit 10 principes en is al in 1995 ontwikkeld door twee diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Het is een gewichtsneutraal model met een gevalideerde beoordelingsschaal. Er zijn tot nu toe meer dan 125 studies naar gedaan. Als je Intuïtief gaat eten ga je van luisteren naar externe regels naar luisteren naar je eigen innerlijk signalen. Het is is een raamwerk waarin selfcare en begrip, eerbied en respect voor alle lichamen centraal staan. Het is een persoonlijk proces waarbij je je gezondheid respecteert door te luisteren naar en te reageren op de directe boodschappen die je lichaam afgeeft. In dit blog is het wat uitgebreider beschreven.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Mensen die hoog scoren op intuïtief eten, hebben meer waardering voor het lichaam, ze genieten meer van hun eten, ze hebben minder verstoord eetgedrag zoals beperkend eten, maaltijden overslaan, chronisch diëten en schuldgevoelens en schaamte over eten. Studies tonen aan dat mensen die in contact staan met de behoeften van hun lichaam, het welzijn en de kwaliteit van leven hebben verbeterd. Klinkt goed toch?
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Je kunt het proberen maar kan soms frusterend zijn…Probeer dit eens: “Door een dieet kom je voeding tekort. Een tekort leidt juist tot een sterkere behoefte aan eten of specifieke voedingsmiddelen, en die sterke behoefte kan weer leiden tot eetbuien of onbeheerst eetgedrag. Ik geef mezelf toestemming om te eten wat ik wil als ik honger heb en merk dat ik makkelijker kan stoppen als ik vol zit. Als ik tevreden ben over wat ik eet en me voldaan voel, eet ik precies wat mijn lichaam nodig heeft. Ik leer om lief te zijn voor mijn emoties, in plaats van eten te gebruiken als copingmechanisme.”
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt ervan af hoelang je op dieet bent geweest en hoe hardnekkig de stemmen van je Eetpolitie zijn. Het hangt ook af van in hoeverre je bereid bent om je aandacht te richten op de signalen van je lichaam over honger, verzadiging en voldoening. En hoe je aan de slag gaat met het respecteren en zorgen voor jouw lichaam.
Sommige mensen zullen het concept vrij snel oppakken en er maar een maand of twee over doen om op een nieuwe manier te eten. Voor anderen heeft zal het misschien twee, drie of zelfs vijf jaar kosten om de motivatie op te brengen om aan de basisprincipes te werken en structurele veranderingen door te voeren.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Intuïtief Eten is een proces en je zult diverse fasen doorlopen. De hoeveelheid tijd die je voor een bepaalde fase nodig hebt, is variabel en verschilt sterk per persoon. Je traject naar Intuïtief Eten hangt af van hoelang je diëten hebt gevolgd, hoe sterk je ‘dieetdenken’ is verankerd, hoelang je eten hebt gebruikt als copingstrategie en in hoeverre je bereid bent op jezelf te vertrouwen.
Je traject hangt net zozeer af van je bereidheid om het leerproces tot je primaire doel te maken. En of je kunt accepteren dat een focus op afvallen je Intuïtief Eten-proces zal verstoren.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Over het algemeen vind ik dat honger een goede plek is om te beginnen. Als je niet weet hoe je kunt herkennen of je honger hebt of vol zit, wordt het moeilijk om de andere principes aan te pakken, zoals het afschaffen van strikte voedselregels. Begin door de tijd te nemen om naar je lichaam te luisteren en naar wat je nodig hebt.
Kies in het begin één maaltijd per dag om echt op te letten – terwijl je aan het eten bent, proef je het eten echt en merk je op wat er in je lichaam omgaat. Vraag jezelf af hoe het eten smaakt. Voldoet het aan je verwachting? Wat is je hongerniveau? Hoe verzadigd ben je? Ben je voldaan? Het Honger- en verzadigingsdagboek zijn goede tools. Die vind je (naast bergen andere oefeningen) bijvoorbeeld in het werkboek.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Ja, zeker. Het is een eetstijl die voor iedereen aan te leren is (mensen met een eetstoornis hebben meer begeleiding nodig), wat je dag-invulling ook is.
Natuurlijk vergt het wel tijd en aandacht, maar als je veel bezig bent met je piekeren over gewicht, en met diëten dan zal Intuïtief Eten juist ook veel ruimte gaan creëren om je met betekenisvollere dingen in het leven te gaan bezighouden!
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Mensen die hoog scoren op intuïtief eten, hebben meer waardering voor hun lichaam, ze genieten meer van eten, ze hebben minder verstoord eetgedrag zoals beperkend eten, maaltijden overslaan, chronisch diëten en schuldgevoelens en schaamte over eten. Studies tonen aan dat mensen die in contact staan met de behoeften van hun lichaam, hun welzijn en hun kwaliteit van leven hebben verbeterd.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Klopt, Intuïtief Eten is in de basis geen bijzondere manier van eten. Iedereen wordt geboren als Intuïtieve Eter. Baby’s huilen om aan te geven honger hebben. Ze stoppen met drinken als ze genoeg hebben gehad. Kleine kinderen eten ook wanneer ze honger hebben en stoppen als ze vol zijn. Dat kan van dag tot dag verschillen. Dat zie ik ook bij mijn eigen peuter. De ene dag eet hij als een bouwvakker en de andere dag zijn het muizenhapjes. Maar overall krijgt hij voldoende binnen, en groeit hij goed.
Naarmate we ouder worden kan dit veranderen. We ontwikkelen vaak steeds meer regels en beperkingen en ook gedachten en oordelen rondom eten. Zo kunnen we onze intuïtieve skills verliezen. Misschien heb jij vroeger ook wel geleerd om je bord leeg te eten? Of kreeg je een toetje als beloning? Of werd het toetje je juist ontzegd als een straf (‘zonder toetje naar bed’) als je je had misdragen? Om je heen hoor je vaak (bijvoorbeeld in de media) dat sommige voedingsmiddelen goed voor ons zijn en andere slecht – waardoor we ons goed voelen als we bepaald voedsel eten en schuldig voelen als we het andere eten.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
De dieetbril afzetten is de eerste van de 10 principes van intuïtief eten, en het is een hele belangrijke eerste stap op weg naar een fijne relatie met voedsel. Dat betekent o.a. erkennen dat we in een dieetcultuur leven, en de wens om af te vallen helemaal parkeren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Een van de meest voorkomende valkuilen is dat de dieetmentaliteit toch een beetje onderdeel wordt van het Intuïtief Eten traject. Vaak gebeurt het onbewust omdat alles door een dieetbril zien zo ingebakken is. Bijvoorbeeld:
Zwart-wit denken: Sommige mensen willen Intuïtief Eten ‘perfect’ doen. Ze willen exact op het punt van comfortabele vol zitten stoppen met eten en niet één hap later. Ze balen als ze honger krijgen. En vinden het lastig om te zien of ze nu emotie eten of zichzelf ‘gewoon; toestemming geven om voorheen verboden voedsel te eten. Of misschien zijn ze gefrustreerd dat ze dat niet goed kunnen onderscheiden.
Klinkt het bekend?
Zwart-witdenken is een mentale bijwerking van diëten …Het is het idee dat er een goede en een verkeerde manier van eten is. En als je het verkeerd doet, leidt dat tot gevoelens van mislukking. Bij intuïtief eten draait alles om grijs! Experimenteren, vallen en opstaan en opmerkzame nieuwsgierigheid zonder oordeel zijn de sleutels tot het leren van je individuele behoeften. ‘Fouten’ maken bij het eten is een geweldige manier om te leren wat goed voelt en wat niet. Hoe meer vrijheid je voelt om deze ervaringen te verkennen, hoe meer je leert over je lichaam en wat bij je past.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
In tegenstelling tot het volgen van een dieet is er bij Intuïtief Eten geen hard eindpunt om naar te streven. Je telt geen macro’s en je houdt niet bij hoeveel kilo je afvalt.
Hoe weet je dan hoe het gaat? Intuïtief Eten is een interne aangelegenheid. Het is dus belangrijk om te reflecteren en binnenin te kijken om op te merken hoe het gaat. Misschien merk jij het volgende op?
- Je eet meer op basis van je innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening in plaats van deze te negeren.
- Je hebt meer compassie voor jezelf
- Je bent aardiger voor je lichaam je hebt minder negatieve zelfpraat
- Je praat minder in termen van goed of slecht over eten
- Je geniet meer van eten Je bent in je hoofd minder bezig met eten (tellen van kcal of macro’s, denken aan diëten, gewicht, je lichaam of sport)
- Je bent nieuwsgierig waar jouw wens om af te vallen vandaan komt in plaats van daadwerkelijk een dieet te gaan volgen J
- Je voelt je minder angstig of gestresst in sociale eetsituaties
- Je houdt je meer bezig met dingen in je leven die je voldoening geven en het leven leuk maken
(Laura Thomas: How to just eat it)
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Vaak hebben mensen de verwachting dat ze intuïtief zullen eten zodra ze stoppen met diëten.
Maar zo snel gaat het niet.
Intuïtief Eten is en proces met ups & downs. Net zoals het leren van een taal. Als je een zin in het Spaans kunt zeggen spreek je niet meteen vloeiend Spaans. Hetzelfde geldt voor intuïtief Eten: het is een vaardigheid die je in de loop van de tijd eigen zult maken.
In een Engels IE-boek (van Laura Thomas) las ik een mooie analogie. Veel mensen verwachten een soort gloeilamp momentje. Een moment dat ineens alles superhelder en duidelijk is. Maar het proces van Intuïtief Eten is meer zoals een lichtsnoer met allemaal kleine lampjes die langzaam een voor een aangaan. En als je kijkt naar alle lichtjes die nog aan moeten gaan is het makkelijk om de lichtjes die al aangegaan zijn uit het oog te verliezen. Dat geeft het belang weer van reflecteren op je ervaringen, en het opmerken van alle kleine en grote veranderingen.
Wees realistisch over het proces en hoe lang het kan duren. Geef jezelf tijd en ruimte om IE volledig te integreren in je leven. Misschien denk jij: waarom werkt het niet bij mij? Maar kijk ook eens terug naar de lampjes die al aangegaan zijn voor jou. En denk er eens over na. Hoe veel tijd van je leven heb je besteed aan diëten? 10, 20, misschien wel 30 jaar? En hoe lang ben je al met IE aan het oefenen? Misschien een aantal weken of maanden. Wellicht een aantal jaar. Vaak vrij kort in vergelijking met de periode van diëten.
Vertraag en laat het bezinken! Geef jezelf toestemming om een beginner te zijn :-)
Meer weten over IE? Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Intuïtief eten lijkt idd de laatste jaren steeds populairder te worden, mn in het buitenland. Maar de benadering bestaat al veel langer. Het maakt een soort renaissance door. De grondleggers Tribole & Resch brachten al hun eerste boek erover uit in 1995. Maar dat was wel een hele andere tijd. De dieetcultuur is echt overal tegenwoordig en dat komt veel meer tot uiting door bijvoorbeeld social media.
Die dieetcultuur is een maatschappelijk systeem van overtuigingen, boodschappen en gedrag dat waarde hecht aan iemands gewicht en uiterlijk in plaats van het welzijn. Helaas is dit de norm geworden. De dieetcultuur stelt slank zijn gelijk aan gezondheid en een sterk karakter. Het is moeilijk om zelfs maar één dag door te komen zonder advertenties, socialmediaberichten of gesprekken over afslanken. Daar zie je dunne rolmodellen, voor- en nafoto’s, bewerkte foto’s en veel mensen zitten dagelijks wel een paar uur op social media. Mensen kunnen zichzelf de hele dag vergelijken met anderen.
De dieetcultuur is echt overal en vermomt zich ook steeds weer. het gaat tegenwoordig ook vaak over lifestyle, een keto-lifestyle, clean eating bijvoorbeeld. Maar wel onder het mom van afvallen. Mensen herkennen dat vaak niet als dieet. Maar het zijn vaak strenge eetregels die je leven kunnen gaan beheersen. Het is ook aangetoond dat dar vergelijken en bekritiseren echt een negatieve impact heeft op het zelfbeeld en het vermogen om goed te luisteren naar je innerlijke signalen.
Daarnaast kan IE wat mij betreft heel goed aanhaken bij de Body Positivity movement. Veel mensen willen (niet meer) horen hoe ze eruit moeten zien, hoe ze moeten eten … Hoe fijn zou het zijn om het plezier in eten terug te krijgen en zelf beslissingen te kunnen maken. Mensen zijn het zat om te horen: “Er is iets mis met jou, er is iets mis met je lichaam”. . Er zijn maar weinig mensen die heel erg tevreden zijn met hun lichaamsgewicht. Laten we mensen vooral beoordelen op hun capaciteiten, wie ze zijn, en waar ze toe in staat zijn in plaats van hoe ze eruit zien op hoeveel ze wegen! Door positiever te zijn over je lichaam en het met respect te behandelen kom je lekkerder in je vel te zitten.
Meer weten over IE? Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Toen Tribole en Resch destijds het concept van Intuitief Eten aan het ontwikkelen waren, hebben ze honderden studies beoordeeld die, in combinatie met hun klinische ervaring, uiteindelijk de basis vormden van de tien principes van Intuitief Eten. Het oorspronkelijke concept was op wetenschap geinspireerd en dat is niet echt hetzelfde als zeggen: ‘Studies tonen aan dat Intuitief Eten werkt.’
Maar sinds het boek uitgekomen (in 1995) zijn er ca. 125 studies naar IE gedaan. Een belangrijke onderzoeker in dit veld is Tracy Tylka. Zij publiceerde in In 2006 een baanbrekend onderzoek onder bijna 1300 studentes, waarin drie belangrijke kenmerken van Intuïtief Eten werden bevestigd
- Onvoorwaardelijke toestemming om te eten als je honger hebt en te kiezen welk eten je wilt.
- Eten om lichamelijke in plaats van emotionele redenen.
- Vertrouwen op interne honger- en verzadigingssignalen om te bepalen wanneer en hoeveel te eten.
Dat was de basis voor de gevalideerde IE beoordelingsschaal die in diverse studies (en ook in de praktijk!) wordt gebruikt. In 2016 is er een meta-analyse gedaan van 24 studies waaruit bleek dat Intuitief Eten wordt geassocieerd met de volgende voordelen:
- Hogere waardering van en meer tevredenheid over het lichaam
- Positief emotioneel functioneren
- Meer levensvoldoening
- Onvoorwaardelijk zelfrespect en optimisme
- Psychologische weerbaarheid
- Meer motivatie om te bewegen wanneer de nadruk ligt op genietenin plaats van op schuldgevoel of uiterlijk
- Minder verstoord eetgedrag
- Beter interoceptief bewustzijn
Meer weten over IE? Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Gewicht, dieet & afvallen, lichaamsacceptatie
Ten eerste: heel begrijpelijk dat het gewenst is. De stem van de dieetcultuur is zo sterk aanwezig in onze levens..Er is niks mis met dat dat verlangen er is, maar Intuïtief Eten is geen plan om af te vallen. Er wordt wel vaak gezegd dat het samen kan gaan, maar dat is niet zo. Intuïtief Eten vereist dat je alle externe factoren die je eetgedrag bepalen elimineert. Dat geldt ook voor je gewicht! Als gewicht leidend blijft heeft IE geen kans van slagen. Voor veel mensen voelt dat enorm eng en ongemakkelijk.
IE gaat over het veranderen van je overtuigingen, gedachten en gedrag m.b.t. eten. En je gewicht is geen overtuiging, gedachte of gedrag. Het gaat om je goed voelen, jezelf voeden in plaats van vullen, goed voor jezelf zorgen, meer zelfvertrouwen hebben. IE zal veel mensen naar het natuurlijke ‘setpoint’ brengen qua gewicht. Sommigen zullen aankomen en andere zullen afvallen of gelijk blijven. Wat er gaat gebeuren is niet te voorspellen. Eenmaal op het ‘setpoint’ zal de Intuïtieve eter weinig schommelingen in gewicht ervaren. Hoe dan ook, om IE te laten slagen moet je je niet teveel bezig houden met je gewicht.
Je zult zien dat geluk en zelfvertrouwen niet afhankelijk zijn van jouw gewicht! Belangrijke kanttekening is wel dat in onze maatschappij het makkelijker is voor mensen die minder wegen. Dat komt niet perse door het slankere lichaam maar door hoe de maatschappij er tegen aankijkt.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Nee de Intuïtieve eetstijl kent geen regels. Soms gaan mensen IE toch als “dieet” met regels uitvoeren..Dat is een van de valkuilen: Intuïtief Eten perfect willen uitvoeren bijvoorbeeld. Maar het hoeft niet perfect. Intuïtief Eten is jouw persoonlijke proces. Denk ter illustratie eens aan peuters. Zij zijn natuurlijke Intuïtieve Eters – zo goed als vrij van maatschappelijke boodschappen over eten en het lichaam. Peuters hebben een aangeboren wijsheid over eten, als je je er tenminste niet mee bemoeit. Ze eten niet op basis van dieetregels of gezondheid. Onderzoek na onderzoek toont aan dat als je peuters spontaan laat eten en vrij toegang tot eten geeft, ze zullen eten wat ze nodig hebben.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
In de gehele gezondheidszorg is het vrij gangbaar om gezondheid te koppelen aan gewicht en BMI. Terwijl gezondheid just zoveel facetten heeft. Denk aan wat je kunt met bewegen, met goede voeding, slaap, omgaan met stress, sociale interactie, werk-privé balans.
Slank zijn betekent niet automatisch dat je gezond bent. Ik ben ervan overtuigd dat als je alle principes van IE kunt omarmen inclusief de principes rondom bewegen en voeding je jouw gezondheid kan verbeteren (bloeddruk, cholesterol, spierkracht, slaap etc), maar ik denk niet dat het werkt als je daar een doel op zich van maakt.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Q&A door onze IE-coach en diëtist Diede Huver
Ik schrik van foto’s van mezelf. Ik weet dat diëten me niet gaat helpen, maar vind het lastig om de wens om af te vallen los te laten. Hoe kom ik hier uit?
Een strak slank lichaam is nog steeds de norm in onze maatschappij. Sla de magazines open en het beeld wat je tegemoetkomt is duidelijk. Ook het bekritiseren van lichamen die niet voldoen aan de norm is in de media dagelijks aan de orde. Daarnaast wordt vet gezien als vijand nummer één en in lijn daarmee wordt gedacht dat dik zijn gelijk staat aan ongezond. De maatschappij spiegelt ons voor dat we onze lichaamsvorm en gewicht zelf in de hand hebben en er zelf wat aan kunnen en moeten doen (‘je moet gewoon wat minder eten’ – ‘ieder pondje gaat door het mondje’). Andere factoren die wel degelijk van invloed zijn op onze gezondheid worden hierbij buitenspel gezet. Denk aan stress, beweging en onze relatie(!) met voeding.
Hoe je naar jezelf kijkt wordt dus sterk beïnvloed door de maatschappij waarin we leven en de taal die rondom voeding wordt gebruikt. Ons lichaam wordt bekeken alsof het een sieraad is: “wat zie je er goed uit! (ben je afgevallen?). Het lichaam is echter geen sieraad wat je af en toe uit de kast pakt om te showen, het is een instrument wat er dagelijks voor zorgt dat je jouw bezigheden kan uitvoeren. Erkennen wat je lichaam doet, dat je lichaam dit kan doen, het met respecteren te behandelen en vanuit zelfzorg te benaderen zijn hierin belangrijke stappen om te zorgen dat je je fijn voelt in je eigen lichaam.
3 tips om aan de slag te gaan:
- gooi de weegschaal de deur uit;
- koop kleding die fijn zit en waar je je goed in voelt;
- merk op dat je je lichaam bekritiseert, benoem drie dingen die jouw lichaam (wel) kan en mogelijk maakt.
Wil jij hiermee aan de slag? Hier vind je meer info over online 1-op-1 Intuïtief Eten coachingstrajecten (4 maanden coaching).
Q&A door onze IE-coach en diëtist Diede Huver.
Mijn kleding past niet meer en ik neig mijn inname te beperken zodat ik afval en de kleding wel pas. Dit wil ik niet meer! Hoe ga ik hiermee om?
Naast een lager gewicht is een kleinere kledingmaat een van de meest gewenste veranderingen. Aan de ene kant omdat er vaak een kast vol ligt met een bepaalde maat en aan de andere kant omdat er ook wat betreft kledingmaten normen zijn, waarvan men vindt dat je erin moet passen. Kleding wordt op deze manier gezien als de maat waar het lichaam aan moet voldoen in plaats van andersom. Het willen aanpassen van ons gewicht en de kledingmaat is onbegonnen werk, bekijk nog eens de highlight over waarom diëten niet werken, en zorgt voor periodes van stress en frustratie.
Wat als er een manier is om deze frustratie en stress te voorkomen en je weer kleding kunt dragen die wel lekker zit? Zou je daarvoor gaan?
Denk eens aan dit: Verkoop, ruil, geef weg, of vermaak de kledingstukken die niet passen of lekker zitten. Zoek nieuwe (of tweedehands) kledingstukken uit die jij mooi vindt, die passen en je en wel lekker zitten. Ja, dit kost waarschijnlijk geld. Bedenk dat niet ieder kledingstuk vervangen hoeft te worden. En ga eens na hoeveel het volgen van weer een nieuw dieet je zou kosten (in geld en mentale frustratie). Zo maak je een keuze vanuit zelfzorg in plaats van jezelf te straffen.
Wil jij hiermee aan de slag? Hier vind je meer info over online 1-op-1 Intuïtief Eten coachingstrajecten (4 maanden coaching).
Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt ervan af hoelang je op dieet bent geweest en hoe hardnekkig de stemmen van je Eetpolitie zijn. Het hangt ook af van in hoeverre je bereid bent om je aandacht te richten op de signalen van je lichaam over honger, verzadiging en voldoening. En hoe je aan de slag gaat met het respecteren en zorgen voor jouw lichaam.
Sommige mensen zullen het concept vrij snel oppakken en er maar een maand of twee over doen om op een nieuwe manier te eten. Voor anderen heeft zal het misschien twee, drie of zelfs vijf jaar kosten om de motivatie op te brengen om aan de basisprincipes te werken en structurele veranderingen door te voeren.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Nee, recepten en voedingsschema’s zijn geen onderdeel van de Intuïtief Eten benadering. Beiden zijn geen nuttige hulpmiddelen om jou te leren hoe je gezonde eetgewoonten kunt implementeren. Voedingsschema’s kunnen een beperkend en verplichtend karakter hebben, wat tegen de filosofie van Intuïtief Eten ingaat.
Maar geen zorgen, Intuïtief Eten zal je helpen om te leren welke voedingsmiddelen je lekker vindt, je voldoening geven en waarmee je goed voor jezelf zorgt. Daar heb je geen voedingsschema voor nodig en er zijn genoeg recepten die daarbij zullen passen.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Intuïtief eten vertelt je niet dat je we van je lichaam moet houden, maar het richt zich op het accepteren en respecteren van je lichaam. Het kan best lastig zijn om goed voor je lichaam te zorgen als je het haat of er geen respect voor hebt. Maar erkennen dat je lichaam altijd zorg en respect verdient, helpt om acties te ondernemen voor je fysieke gezondheid.
Het IE-werkboek bevat allerlei oefeningen om aan dat stuk te werken. Bijvoorbeeld door:
- Dankbaarheid uit te spreken t.a.v. je lichaam
- Meer de focus leggen op wat je lichaam doet i.p.v. hoe het eruit ziet
- Kleding wegdoen en vervangen door goed passende kleding (waar je je goed in voelt)
- Je weegschaal wegdoen
- Stoppen met vergelijken
- Reframen van bepaalde gedachten over je lichaam.
Het kan echt een zoektocht en proces zijn waar je wellicht extra hulp bij nodig hebt van een therapeut bijvoorbeeld.
Kijk hier voor informatie over coaching
Gezondheid
Kun je IE combineren met een eetpatroon dat medisch noodzakelijk is voor een ziekte of aandoening zoals diabetes, coeliakie of voedselallergie? Het antwoord is: ja, en vaak is begeleiding van een diëtist daarbij juist fijn. Intuïtief Eten met een medisch probleem of voedselallergie of -intolerantie betekent niet dat je lukraak maar wat gaat eten en voedsel moet eten dat schade kan toebrengen aan je lichaam. Soms is het juist nodig om bepaalde dingen niet te eten voor je gezondheid.
IE is een vorm van selfcare; het vermijden van eten dat je niet kunt verdragen of wat schade kan toebrengen, betekent juist dat je je lichaam voldoende respecteert. Alle eetbeslissingen komen voort uit goed naar jezelf luisteren en te vertrouwen op je lichaam inclusief de signalen die het je geeft. Dus als je echt last van je buik krijgt als je melk drinkt, dan laat je melk weg zodat je dat ongemak niet meer hoeft te ervaren – uit respect voor je lichaam. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is bekijken hoe melk vervangen zou kunnen worden zonder dat het aanvoelt als een beperking. Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
In de gehele gezondheidszorg is het vrij gangbaar om gezondheid te koppelen aan gewicht en BMI. Terwijl gezondheid just zoveel facetten heeft. Denk aan wat je kunt met bewegen, met goede voeding, slaap, omgaan met stress, sociale interactie, werk-privé balans.
Slank zijn betekent niet automatisch dat je gezond bent. Ik ben ervan overtuigd dat als je alle principes van IE kunt omarmen inclusief de principes rondom bewegen en voeding je jouw gezondheid kan verbeteren (bloeddruk, cholesterol, spierkracht, slaap etc), maar ik denk niet dat het werkt als je daar een doel op zich van maakt.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Ja, dat gaat heel goed samen. Sporten wordt tijdens diëten regelmatig gebruikt als middel om calorieën te verbranden en dan kan het best een taaie klus zijn omdat je energie tekort komt. (Waardoor je er ook weer snel mee stopt.)
Intuïtief Eten is juist gericht op beweging die goed voelt voor jou en je lichaam. Centraal staat: doen wat je leuk vindt en de voordelen ervaren (bijv. betere slaap, meer focus, minder stress etc). En als je beweegt is het natuurlijk belangrijk om goed naar de signalen van je lichaam te luisteren en het voldoende energie te geven.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Nee.
Er bestaan veel verschillende diëten en / of eetstijlen / lifestyles die zo vermomd zijn dat ze op het eerste gezicht gezond lijken. Denk hierbij aan detoxen, clean eating, keto, glutenvrij, macro’s tellen etc. Toch zijn ze vooral gebaseerd op externe eetregels. En juist deze regels kunnen jouw leven gaan beheersen, en een verstoorde relatie veroorzaken met eten of met je lichaam veroorzaken.
Afgezien van dat is een detoxkuur complete onzin :-)!
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Ja absoluut, mogelijk wel met begeleiding. Het boek Intuïtief Eten geeft in het laatste hoofdstuk voorbeelden van hoe de Intuïtief Eten benadering kan helpen bij anorexia, boulimia of een eetbuistoornis.
Maar let op, het hangt echt af van de ernst van de stoornis en in welke fase iemand zich bevindt. Als je bijv. chronisch uitgehongerd bent, en ernstig ondervoed bent dan kun je je honger en verzadiging echt niet goed voelen en beoordelen. Dat zal alleen maar leiden tot verwarring. Sommige mensen zeggen: ‘Ik eet alleen als ik honger heb, want dat is wat het IE zegt (en ik heb bijna nooit honger!)’ of ‘Ik zit na een paar happen vol, dus hoef ik niet meer te eten. Een ander vervelend symptoom van uithongering is een vertraagde maaglediging, oftewel gastroparese. Hierdoor kan het binnenkrijgen van zelfs de kleinste hoeveelheid voedsel een verkeerd gevoel van verzadiging geven en tekenen van honger verbloemen.
Een voorwaarde om met Intuïtief Eten te beginnen is bijv. dat je fysieke conditie oké is. Daar zal dan soms (eerst) een andere behandeling voor nodig zijn.. Overleg met je dietist of behandelaar wat je het beste kunt doen.
Nee dat kan niet. Je moet jezelf onvoorwaardelijke toestemming kunnen geven om te eten, wanneer je wilt en wat je wilt. En met intermittent fasting leg je jezelf een beperking op om op bepaalde momenten te eten.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Sommige mensen grijpen bij stress naar de eerste de beste chocoladereep. Bij anderen wordt het verlangen om te eten juist uitgeschakeld door biologische mechanismen die met stress samenhangen. De adrenalinestoot die je op stressvolle momenten krijgt, zet een biologische kettingreactie in gang die onmiddellijk energie levert. Als gevolg hiervan wordt de bloedsuikerspiegel verhoogd en de spijsvertering vertraagd. Deze twee elementen alleen al kunnen honger onderdrukken en het verzadigingsgevoel tijdens het eten vergroten.
De biologische reacties zijn een vorm van zelfbehoud, om ons lichaam voor te bereiden op ‘vechten, bevriezen of vluchten’ (fight, freeze, flight). In vervlogen tijden was dit een heel praktisch overlevingsmechanisme. In de moderne tijd, zo blijkt uit steeds meer onderzoeken, lijkt deze stressrespons structureel aanwezig te zijn, wat kan leiden tot chronische ziekten.
In de eerste plaats is het belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken. Dat kan je algehele gezondheid verbeteren. Dat kan een onderdeel zijn van jouw Intuïtief eten traject.
Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je hebt ook eten nodig als je stress hebt of ziek bent. Het kan op zo’n moment nuttig zijn om er iig voor te zorgen om de paar uur te eten en jezelf te voorzien van de nodige voedingsstoffen.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Ja het zou kunnen, maar als je een actieve eetstoornis hebt dan is het aan te bevelen om (eerst) professionele begeleiding te zoeken. Omdat eetstoornissen, waaronder anorexia nervosa en boulimia nervosa ervoor kunnen zorgen dat je niet meer in contact staat met je innerlijke honger- en verzadigingssignalen en smaakvoorkeuren kun je intuïtief eten beter pas in een later stadium van herstel van de eetstoornis introduceren.
Het hangt af van hoever je bent in je herstel of je die signalen goed kunt opmerken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om eerst goed gevoed te zijn en in een stabiele situatie te verkeren. Voor sommige mensen met een eetstoornis is IE wellicht niet haalbaar en is het belangrijker om te zorgen dat ze voldoende voeding binnenkrijgen bijvoorbeeld m.b.v een maaltijdschema. Dit verschilt uiteraard per persoon. Overleg dus altijd met je behandelaar.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Gewrichtspijn is een veelvoorkomende klacht bij mensen van alle soorten en maten. En iedereen ongeacht maat/gewicht verdient dezelfde hetzelfde ethische, wetenschappelijk onderbouwde behandeling, waaronder goede diagnostische tests en passende interventies. (Gewichtsverlies is dat niet!)
Als je tijdens je behandeling last hebt van stigmatisering, kan het nuttig zijn te vragen: wat zou je doen voor een dun persoon met deze aandoening? Check ook de ‘HAES health sheets‘ voor meer info over gewichtsneutrale gezondheidszorg bij bepaalde aandoeningen.
Check ook de website van Dikke Vinger. Zij maken zich hard voor het leven vrij van stigmatisering en discriminatie bijv. middels de actie ‘Dik bij de dokter’. Met tools, tips en verhalen!
Ik denk dat we n.a.v deze vraag zo een uur verder zouden kunnen praten 🙂. Bijvoorbeeld over: wat is gezondheid voor jou? Wat vind jij belangrijk (in je leven)? Waarom zou je gezond willen eten? En wat vind je er precies lastig aan? Heb je eetregels? Restricties? Hoe ging dat vroeger bij jullie thuis qua eten? Ben je ooit op dieet geweest 🙂?
Binnen IE komt voeding en de rol van voeding bij gezondheid wel aan bod, maar als laatste principe. Dat is bewust omdat IE veel meer draait om luisteren naar je innerlijke signalen en onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Te vroeg de focus op voeding kan zomaar uitdraaien op een volgende eetregel.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Honger, trek, verzadiging, & overeten
Q&A door onze IE-coach en diëtist Diede Huver
Ik vind het lastig om te stoppen met eten. Het komt regelmatig voor dat ik me lichamelijk verzadigd voel maar toch nog het restje op mijn bord of in de pan wil opeten. Hoe zorg ik er voor dat ik stop met eten op het moment dat ik genoeg heb gehad?
3 redenen waarom het lastig kan zijn om te stoppen met eten
- Bord leegeten: Mogelijk ben jij opgegroeid met de woorden: “je moet wel je bord leegeten” anders mag je niet van tafel, krijg je geen toetje of kinderen in land x zijn juist blij met dit eten.
- Nu of nooit gedachtes: Het volgen van een dieet of eetregels zorgt voor een gevoel van restrictie. Als je het idee hebt dat je hierna niks meer mag of kan eten, wil je er nu extra gebruik van maken.
- Emotionele triggers: Vooral negatieve emoties en gevoelens voelen we liever niet. Het wegdrukken van gevoelens is een simpele stap om met het gevoel om te kunnen gaan (maar niet altijd behulpzaam). Door blijven eten kan dan als coping mechanisme worden gezien of als een soort lijfstraf.
Het opmerken van je lichamelijk verzadigingsgevoel, waar je dit voelt en hoe dit voelt, en een cijfer geven op een schaal van 1-10 (1 = zo’n honger dat je nú per direct móét eten / 10 = misselijk vol) kan een eerste stap zijn om bewust te worden wanneer je lichamelijk voldoende hebt gegeten. Ga na of er bepaalde gedachten in je hoofd opkomen op het moment dat je verzadigd bent en wilt dooreten. Vind je het bijvoorbeeld zonde om eten weg te gooien? Of ben je bang dat je later op de avond weer honger gaat krijgen? Kan je een manier bedenken hier mee om te gaan? Bedenk bijvoorbeeld wat je met de restjes zou kunnen doen en wat voor producten je in huis kan halen of kan klaarleggen voor als je later honger krijgt.
Zijn er emotionele redenen? Ga na wat voor emotie of gevoel er is, benoem dit hardop voor jezelf. Wat heb je nu echt nodig? Zijn er andere manieren om met deze emotie om te gaan die bruikbaar zijn voor jou? Bv. met iemand praten over de situatie, in je dagboek schrijven, afleiding zoeken in een activiteit of hobby, direct omgaan met het gevoel middels een meditatieoefening etc.
Wil jij hiermee aan de slag? Hier vind je meer info over online 1-op-1 Intuïtief Eten coachingstrajecten (4 maanden coaching).
Soms zeggen mensen dat ze niet kunnen stoppen met eten. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Een van de meest voorkomende redenen is het gebruik van eten als copingmechanisme. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn zoals het niet voorzien in een bepaalde basisbehoefte, onbewuste voedselrestrictie en/of eventuele fysieke redenen. In de 1-op-1-coaching gaan we dat bijv. helemaal uitpluizen. Ook de boeken bevatten oefeningen om hier zelf mee aan de slag te gaan
Het proces van Intuïtief Eten is geen nieuw dieet met absolute regels. Hoewel het respecteren van je honger een van de basisprincipes is, zullen er momenten zijn dat je ervoor kiest om iets te eten alleen vanwege de smaak of omdat je er gewoon zin in hebt, zonder honger te hebben. Dit wordt in het boek ‘smaakhonger’ genoemd.
Als je jezelf toestemming geeft om incidenteel op smaakhonger te reageren, zul je tevredener zijn met je totale eetervaring. Over het algemeen geldt dat als je wacht met snoepen tot je honger hebt, je er uiteindelijk meer van eet dan nodig is om aan je behoefte aan zoetigheid te voldoen, omdat je je biologische honger probeert te stillen. De meeste culturen gebruiken zoetigheid na de maaltijd om de smaakpapillen tevreden te stellen en als afsluiting. We eten dus meestal iets zoets in reactie op smaakhonger.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Ik heb nooit honger – Voeding als selfcare
Als je chronische stress hebt of aan een ziekte lijdt, kun je niet vertrouwen op hongersignalen om je lichaam adequaat te voeden. Dit is vaak ook het geval bij sporters die een intense training ondergaan – de honger wordt een paar uur gedempt. Deze omstandigheden zijn meestal tijdelijk, maar je lichaam heeft wel voeding nodig.
Vergelijk het met een kapotte benzinemeter in je auto die altijd een volle tank aangeeft. De meter kan wel zeggen dat je tank vol is, maar je moet nog steeds benzine tanken. Je verstand schuift de benzinemeter aan de kant. Je moet noteren hoe ver je rijdt en tanken als je weet dat je tank leeg raakt. Als je geen hongersignalen ervaart, moet je dus een beroep doen op je verstand om te zorgen dat je gevoed wordt. (Intuïtief Eten is een dynamisch samenspel van instinct, emotie en verstand.) Dit lijkt misschien in te druisen tegen het luisteren naar je lichaam, het principe van Intuïtief Eten, maar in situaties waarin je geen hongersignalen ervaart, is het voeden van je lichaam een soort selfcare.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Dat is per persoon verschillend. Het belangrijkste is dat je goed naar innerlijke signalen leert luisteren. Dat concept heet interoceptief bewustzijn. Een tastbaar voorbeeld daarvan is bijv. een volle blaas. Dat voelen de meeste mensen! Honger en verzadiging voelen zijn daar ook voorbeelden van.
Maar dat is heel lastig als je chronisch op dieet bent. Daar zijn allerlei oefeningen voor. Als je goed naar jezelf leert luisteren dan zal je eten als je honger hebt (en niet uitgehongerd!) en stoppen als je comfortabel vol zit. Er zijn geen regels voor de hoeveelheid en grootte van de maaltijden, maar een klein beetje eten zal voor veel mensen ws niet echt als verzadiging aanvoelen.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching ( als je meer hulp nodig hebt).
Over het algemeen geldt dat als je wacht met snoepen tot je honger hebt, je er uiteindelijk meer van eet dan nodig is om aan je behoefte aan zoetigheid te voldoen, omdat je op dat moment ook je biologische honger probeert te stillen.
De meeste culturen gebruiken zoetigheid na de maaltijd om de smaakpapillen tevreden te stellen (dat wordt binnen de IE-benadering smaakhonger genoemd: iets eten, gewoon omdat het lekker is) en als afsluiting. Als je al verzadigd bent door de maaltijd die je zojuist gegeten hebt zal je waarschijnlijk een stuk minder eten van de zoetigheid.
Dieetcultuur
Alles waar afvallen op de voorgrond staat, met foto’s waar je jezelf mee kunt vergelijken en waar het slankheidsideaal voorop staat = dieetcultuur en heeft niets met het concept Intuïtief Eten van Resch en Tribole te maken. Het zijn namelijk allemaal externe cues die invloed kunnen hebben op jouw eetgedrag en natuurlijk op hoe je je voelt! De term wordt inmiddels wel vaker gekaapt door mensen die toch een soort dieet promoten. Don’t fall for it!
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching (als je hier mee aan de slag wilt en meer hulp nodig hebt).
Vriendschap sluiten met eten
Q&A door onze IE-coach en diëtist Diede Huver
Ik voel me schuldig als ik bepaalde producten eet, en heb het gevoel dat ik de controle verlies waardoor ik niet van het product kan genieten, hoe ga ik hiermee om?
Hierbij 3 mogelijke oorzaken:
- Je ziet voedsel als gezond en ongezond of goed en slecht. Onze maatschappij is er heel goed in producten in te delen in twee kampen of middels een stoplicht. Groen is goed, oranje is middelmatig en rood is slecht.
- Je staat het jezelf niet toe stil te staan bij wat je aan het eten bent en hoe dit lichamelijk voor jou voelt. Gedachten als ‘ik kan dit beter niet eten’ hebben de overhand, waardoor er sneller wordt gegeten en niet wordt stilgestaan bij de eetervaring.
- Je gebruikt voeding om emoties en gevoelens te onderdrukken. Hierbij is er geen aandacht voor het voedsel op zich, maar dat de emotie of het gevoel wordt onderdrukt.
Wil jij weer kunnen genieten van eten zonder schuldgevoel? Sta stil bij de reden waarom je wilt eten. Is er honger of zijn er andere onderliggende redenen zoals emoties.
Voeding is er niet alleen om ons lichaam energie en andere voedingsstoffen te leveren. We mogen er ook van genieten. Er is geen enkel levensmiddel dat direct voor een slechte gezondheid zorgt (uitgezonderd allergieën, intoleranties, producten die over de datum zijn etc.). Laat voorvoegsels vallen. Ongezonde appeltaart > appeltaart. Gezonde appel > appel.
Zie eten als een activiteit waar aandacht aan mag worden besteed. Pak een korte pauze en probeer voor een rustige omgeving te zorgen zonder afleiding van personen om je heen, een telefoon of televisie. Sta stil bij hoe het product eruitziet, hoe ruikt het, wat is de textuur, wat is de smaak, hoe voelt het in je mond. Komt dit overeen met je verwachting?
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching (als je hier mee aan de slag wilt en meer hulp nodig hebt).
Hoe krijg je een positieve relatie met eten? 5 tips!
- Het begint met het besef dat jij niet het probleem bent, de dieetcultuur is een miljardenindustrie die ongezonde relaties tussen mensen en eten creëert. Dus de beslissing om jezelf los te maken van de dieetcultuur en tegelijkertijd uit te zoeken hoe je op een gezonde manier met eten omgaat, is de belangrijkste stap.
- Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Begin geleidelijk aan opnieuw “verboden” voedingsmiddelen in je voeidngspatroon op te nemen. Je kunt je oordeel daarover proberen te vervangen door kinderlijke nieuwsgierigheid. Hoe ruikt het? Wat vind je wel of niet lekker? Welke speciale herinneringen horen bij dit eten?
- Probeer bewust te eten en honger- en verzadigingssignalen en voldoening te leren herkennen om beslissingen te nemen over wat en hoeveel te eten. Begin bijv. eens met een maaltijd heel bewust te eten zonder afleiding (zoals tv of telefoon) en probeer naar je lichaam te luisteren. Ben je vol, heb je honger, vind je het echt lekker?
- Zorg ervoor dat je de hele dag door genoeg eet. Als je maaltijden mist, zoals het ontbijt, zal dit hoogstwaarschijnlijk de chaos aanwakkeren en later op de een eetbui kunnen veroorzaken. Af en toe teveel eten is overigens helemaal niet erg. Dat gebeurt iedereen wel eens. Het beste wat je kunt doen, is jezelf op de juiste manier blijven voeden en gewoon bij de volgende maaltijd of de volgende dag weer in je normale routine komen.
- Let op de taal die je gebruikt rond eten. De woorden die je gebruikt rond eten, zoals ‘clean’, ‘junkfood’, ‘verboden’ of ‘superfood’, kunnen een enorme impact hebben op je relatie met eten. Begin met alle oordelen over eten die de hele dag in je hoofd opduiken op te merken, Het opbouwen van dit bewustzijn zal de impact die het op je heeft doen verminderen.
Kijk hier voor informatie over de boeken (als je zelf aan de slag wilt) en coaching (als je hier mee aan de slag wilt en meer hulp nodig hebt).
Wat voor soort eter ben jij?
Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.