Voor veel mensen geldt dat als ze zich voldaan voelen na het eten van een maaltijd, ze op een later tijdstip minder naar eten verlangen.
Verzadiging en voldoening
We vroegen mensen om een vergelijking te maken tussen een volwaardige maaltijd en wat losse snacks en tussendoortjes. Wanneer mensen de tijd nemen om een maaltijd te bereiden die ze lekker vinden ruiken en smaken en die er lekker uitziet, enzovoort, hebben ze een gevoel van voldoening en een verminderde behoefte aan eten later op de avond. Degenen die thuiskomen en op de bank ploffen met kaas en toastjes, staan bij elke reclamepauze op voor nog een snack. Ze hebben het gevoel dat ze niet echt hebben gegeten en zijn niet voldaan. Tegen het einde van de avond voelen ze zich dan zowel overvol als gefrustreerd.
Voorbeeld uit de praktijk
Maak kennis met Lizet, een bezige bij die vaak haar eigen behoeften opzij schuift. Soms heeft ze het zó druk met werk en haar kind dat ze amper de tijd neemt voor een fatsoenlijke maaltijd. Op dagen dat ze wel de tijd neemt en smult van haar favoriete lunch of diner, merkt ze dat ze zelden behoefte heeft aan meer. Maar op dagen dat ze zichzelf tekort doet met weinig eten, blijft dat voldane gevoel uit, wat ’s avonds leidt tot een onverzadigbare trek in toetjes en chocolade.
Ga weer genieten
Gun het jezelf te genieten van de meeste eetervaringen,en je zult merken dat je voldoening en tevredenheid alleen maar toeneemt. Wil jij aan de slag met dit onderwerp? Check dan de Intuïtief eten boeken en luister naar deze podcast over voldoening.
Wat voor soort eter ben jij?
Met de Intuïtief Eten beoordelingsschaal ontdek je of je een Intuïtieve Eter bent, en waar je nog aan kunt werken. Schrijf je hier in en ontvang de beoordelingsschaal in je e-mail.